דימוי הגוף

"אם ממוצע המידות בארץ הוא 40, ומודל היופי הוא מידה 0, מה הפלא שאנחנו מרגישים מתוסכלים?" (עדי ברקן, מתוך ההרצאה)

הקשר בין הפרעות אכילה לדימוי הגוף – האופן שבו אנחנו תופסים את הגוף שלנו – הופך ברור יותר עם השנים. כיום ברור שהפרעות אכילה משקפות בעיות קשות בדימוי ותפיסת הגוף: החל מדאגה לגבי דימוי הגוף, דרך דימוי גוף שלילי, עמדות ומחשבות לא תקינות לגבי אכילה, שימוש בדרכים לקויות לוויסות משקל ועד לאובדן השליטה המוחלט המתבטא בהתפתחות הפרעות אכילה (לצר, ספיבק, צישינסקי, 2012).

בתרבות המערב נוצר קשר בין דימוי הגוף שלנו לבין תפיסת ההצלחה שלנו: אנחנו מאמינים שאנשים אטרקטיביים יותר הם מצליחנים יותר, ובהתאם, שכדי להצליח בעצמנו אנחנו צריכים גוף יפה (Brennan, Lalonde, Bain, 2010).

הבעיה היא שאת מודל הגוף היפה מכתיבה תקשורת ההמונים שקובעת מודל אחד ויחיד. כל מי שמאמין שגופו אינו עונה להגדרות הנכונות – עלול לסבול מבעיות בדימוי הגוף. אנחנו שוכחים בקלות שהאנשים היפים בטלוויזיה, במגזינים, בצילומי הפפראצי ובפרסומות נראים ככה אחרי שעות של איפור, שיער, סטיילינג ופוטושופ; אלה אנשים שעובדים בלהיות רזים עד חולי; אלה אנשים שמשקיעים עשרות אלפי דולרים בניתוחים פלסטיים, השתלות שיער, הלבנות שיניים. ואחרי כל זה – התמונות שלהם מעובדות על ידי מיטב המומחים. אין לנו סיכוי להיראות ככה – ואנחנו לא צריכים לשאוף לשם. מחקרים מהעשור האחרון מעידים על כך שהפער בין המציאות לאידיאל רק הולכים וגדלים משנה לשנה.

חוסר שביעות רצון ממבנה הגוף וצורתו ודימוי גוף שלילי מוגדרים כתחושה סובייקטיבית של מחשבה והרגשה שלילית לגבי המראה החיצוני. עיוות בתפיסת הגוף מתייחס לתפיסה עצמית לא מותאמת למציאות האובייקטיבית לגבי צורת הגוף ומידותיו, בעיקר בקרב מתבגרות צעירות.

ב-simply you אנחנו מאמינים שיש קשר הדוק בין החשיפה שלנו למודל יופי אחיד לבין הציפייה שלנו מעצמנו, מהגוף שלנו, להתאים למודל הזה.

מחקרים מראים קשר ישיר בין החשיפה לתרבות ההמונים לבין עיוות בדימוי הגוף: סקירות שניתחו את כל המחקרים הקיימים עד כה סיכמו שחשיפה לתקשורת קשורה לרמות גבוהות של הפנמה, חוסר שביעות רצון מהגוף וסימפטומים של הפרעות אכילה. ההשפעה היתה משמעותיות יותר עבור ילדות בנות פחות מ-18 מאשר עבור נשים מבוגרות (Grabe, Ward, & Hyde, 2008; Levine & Murnen, 2009).

מחקר אוסטרלי שפורסם ב-2013 בדק את הקשר בין נערות צעירות (בנות 10-12), הנוכחות המקוונת שלהן בפייסבוק, מודל הרזון שלהן והנטייה לדיאטה. המחקר מצא קשר ישיר בין הממדים: ככל שהן נחשפו יותר לתקשורת המונים, בטלוויזיה או ברשתות החברתיות, כך הן סבלו מבעיות בדימוי הגוף שלהן ונטו יותר לדיאטות (Tiggeman & Slater, 2013).

"בעולם שבו מידה 40 זה אקסטרה לארג', איך לא יהיו לך בעיות של דימוי גוף?", תוהה מייסד simply you, עדי ברקן. "חוץ מ-6 אחוז שהם רזים ורזות גנטית, אף אחד לא מרגיש שהוא שווה משהו.

"מודל היופי גורם ל-50 אחוז מבעיות דימוי הגוף. בנות עושות דיאטה כי הן רוצות להיראות בהתאם למודל היופי. לצערי, יש רק מודל יופי אחד. אנחנו צריכים להגדיר מה זה רזה ומה זה רזה מדי, וליצור מודל יופי מגוון יותר".


תאיר דהן, בת 22 ששוקלת 30 קילו, מדברת:
https://www.youtube.com/watch?v=Wa0yGYPaBoQ

real
TED
Talk

inout
the
press

dis
info
center