הפרעות אכילה

"הפרעות אכילה הן המגפה של המאה ה-21", מזהיר עדי ברקן.

מחקרים עדיין מוצאים קשר חיובי מובהק בין פתולוגיה הקשורה באכילה ודימוי גוף לבין חשיפה למסרי תקשורת פוגעניים (לצר, כץ וספיבק, 2013).

כעשרה אחוז מהצעירות בעולם סובלות מהפרעות אכילה, כשאנורקסיה ובולימיה הן המחלות העיקריות שמאפיינות את ההפרעה (לצר, כץ וספיבק, 2013). אלו הם הייצוגים החמורים ביותר של הפרעות האכילה.

גורמי הסיכון לבעיה הם רב ממדיים, וכוללים התייחסות להיבט המשפחתי והחברתי תרבותי. הפרעות אכילה נפוצות יותר בתרבות המערב, אולם אנורקסיה נרבוזה נפוצה באחוזים שונים גם במדינות מתפתחות. בולימיה נרבוזה, לעומת זאת, נפוצה עדיין יותר בקרב המערב (Latzer et al, 2008).


מהי אנורקסיה?

הלוקים באנורקסיה חוששים מהשמנה ולכן מדכאים את תיאבונם בצורה אקטיבית, עד לאובדן משקל קיצוני. זוהי אחת ממחלות הנפש המסוכנות ביותר, קטלנית ב-8%-20% מהמקרים. קיימים שני סוגים נפוצים של חולי אנורקסיה. הראשון תופס את גופו כשמן מאוד, על אף שהוא כחוש, ועל כן מרעיב את עצמו; השני מרבה לאכול בפרקי זמן קצרים ולאחר מכן מקיא או משלשל, לרוב בעזרת אמצעים חיצוניים. שני הסוגים נוטים לבצע פעילות גופנית מופרזת.

אנורקסיה עלולה לפגום בהתפתחות הגופנית של החולים ממנה, לפגוע בצפיפות העצם, לגרום להפרעות ולמחלות בלב, לזיהומים בכבד ולפגיעה בתפקודו, להפרעות נוירולוגיות, לזיהומים במערכת העיכול ולמוות. לאנורקסיה נרבוזה יש את שיעור התמותה הגבוה ביותר מבין כל ההפרעות הנפשיות.

למה אתם צריכים לשים לב:

מישהו סביבכם מנסה להוריד את משקלו עד לרמה של הרעבה עצמית וסובל מתת תזונה. למעלה מ-50% מחולי האנורקסיה סובלים ממידה מסוימת של דיכאון, וכרבע מהם סובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD).


מהי בולימיה?

הפרעה נפשית שכיחה שמאפיינת חולים עם הערכה עצמית ירודה. מחלה זו מאופיינת בהתקפי זלילה, שאחריהם מתאמץ החולה לרוקן את גופו מהמזון, לרוב באמצעות הקאות יזומות. על פי הערכות מסוימות, כ-20 אחוז מהנערות בעולם המערבי סובלות במידה זו או אחרת מבולימיה נרבוזה.

אנשים שסובלים מבולימיה עלולים לסבול מריפלוקס, התייבשות, חוסר איזון במלחים בדם עד לרמה של דום לב ומוות, דלקות בוושט, פגיעה בלתי הפיכה בפה ובגרון, פגיעה בשיניים, גסטרופרזיס (שיתוק הקיבה), עצירות, עקרות, אולקוס ועוד.

למה אתם צריכים לשים לב:

אם מישהו סביבכם אובססיבי למספר הקלוריות שהוא צורך, מתעסק יותר מדי במשקל שלו, מתעמל עד שלא נשאר לו זמן לשום דבר אחר; אם האדם סובל במקביל מהערכה עצמית נמוכה ו/או דיכאון, מלחץ דם נמוך, הולך לשירותים לעיתים קרובות ואם לאישה יש מחזור לא סדיר. לעיתים יש לבולימיה סיבוכים גופניים שניתן לזהות, כמו התקפי רעד, אי סדירות בדופק ורפיון שרירים.


מאגר המידע וקישורים

צפו בכתבה על אילנית אלמליח, שהלכה לעולמה במשקל 22 קילו

קראו על איפיון הפרעות אכילה באתר ANRED

קראו על אנורקסיה ב-DSM, ספר ההפרעות הנפשיות

קראו על בולימיה ב-DSM, ספר ההפרעות הנפשיות

קהילת הפרעות האכילה של כמוני

על הפרעות אכילה בת.ל.מ, רשת ארצית לטיפול פסיכולוגי

העמותה הישראלית למניעה, טיפול ומחקר בהפרעות אכילה

real
TED
Talk

inout
the
press

dis
info
center